Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 19-02-2009a
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Laura Cernahoschi
Titlul articolului: Violatorul de la Roma: “Am violat-o pentru că era foarte drăguţă”
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/violatorul_de_la_roma_am_violat_o_pentru_ca_era_foarte_draguta-74011.html


Numele cotidianului

Articolul: 

Violatorul de la Roma: “Am violat-o pentru că era foarte drăguţă”

19 Feb 2009 Laura Cernahoschi

Alexandru Loyos, care a recunoscut violul asupra unei fete de 14 ani petrecut în seara de Sfântul Valentin, susţine că totul a început ca o “simplă tâlhărie”. Tânărul mai fusese arestat de câteva ori în Italia, dar judecătorii italieni au considerat că “nu este periculos pentru societate”, deci nu trebuie expulzat.

Alexandru Isztoika Loyos fusese arestat de nouă ori în Italia, totuşi judecătorii din Peninsulă nu au considerat că ar fi vorba de un personaj periculos. Istoricul său include două arestări pentru jaf cu vătămare şi furt agravat, un denunţ pentru furt - toate acestea în doar două săptămâni, între 27 septembrie şi 11 octombrie 2007. A mai fost condamnat la cinci luni de închisoare, la 8 februarie 2008. După această condamnare, prefectul Romei a emis decretul pentru expulzarea sa din Italia, dar arestările, denunţul şi condamnarea nu au fost considerate suficiente în faţa justiţiei italiene pentru a fi considerat periculos, deci pentru a se aproba expulzarea sa. Conform sentinţei referitoare la decretul prefectului, “nu există indicaţii asupra unor fapte care să justifice înlăturarea imediată a cetăţeanului român”. Aşa a scris la 15 iulie anul trecut judecătorul de la tribunalul civil din Bologna, Mariangela Gentile, în decizia de anulare a hotărârii prefectului, relatează “Corriere della Sera”.

De când se află în vigoare decretul dat de guvernul Prodi privind expulzarea cetăţenilor periculoşi din Italia au fost emise 1.115 astfel de decrete, dintre care au fost anulate 89, adică 7%. Persoanele vizate de decrete de expulzare au fost aproape toate de cetăţenie română: 458 din 507 trecute prin centre de identificare, faţă de 32 de polonezi (următorii ca pondere). Dintre cele 1.115 de decrete, 357 de persoane au fost deja expulzate, iar 188 sunt închise.

În conformitate cu această decizie, Isztoika Loyos, care nu era considerat un pericol pentru societate, a fost eliberat din Centrul de identificare şi expulzare de la Bologna, unde fusese închis, fiind deci liber să circule în Italia. Tânărul şi-a reînceput activitatea infracţională şi a fost arestat la 10 octombrie 2008 pentru furt în circumstanţe agravante, fiind condamnat din nou la două luni de închisoare, după care a fost din nou eliberat. Totul a culminat cu violul petrecut de ziua Sfântului Valentin.

“Am vrut să le facem în ciudă”, aşa a explicat Alexandru Loyos poliţiştilor participarea sa la viol. El a fost adus la poliţie marţi seară, împreună cu alţi şapte conaţionali, pentru investigaţii. “Nu ştiu de ce, nu ştiu cum s-a întâmplat, voiam doar să îi tâlhărim, apoi, dintr-odată, totul s-a schimbat”, a declarat violatorul în timpul interogatoriului. “Am văzut că fata era foarte drăguţă şi ne-am schimbat planurile”, a adăugat arestatul, relatează mediaset.it. Din declaraţii a rezultat faptul că fata de 14 ani a fost violată întâi de Loyos, apoi de complicele său, Karol Racz. În timpul interogatoriului nu a dat vreun semn de remuşcare.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.